”Longest Night – screenprint workshop and gallery”

Anna och Jovana i verkstaden Foto: Marjut Börjesson

Longest Night
I något som en gång kan ha varit en bilmekanisk verkstad i ett industriområde i norra Göteborg finner vi ”Longest Night – screenprint workshop and gallery”, som funnits på plats där i drygt ett år.
Redan när vi kommer in möts vi av väggar klädda med tryck ända upp till taket och ett kreativt kaos omslutande en stor tryckpress, arbetsbänkar och torkställningar för tryck.
Vi slår oss ner i ett hörn med stolar och bord för fikapauser. Och medan vi dricker kaffe ser vi oss om.
Anna, Mileta och Jovana berättar. Det är en screentryckarverkstad, en löst sammanhållen organisation med ca 15 konstnärer/medlemmar i ett imponerande nätverk som sträcker sig ut i Europa. Verkstaden på Dagjämningsgatan 14 i Kortedala, Göteborg har ett nära samarbete med ”Matrijarsija”, en liknande verkstad, i Belgrad, Serbien. Vidare har de kontakter med flera printshops i Europa, i t.ex. Frankrike och Belgien, Danmark och Tyskland.

Jovana Lutovac

I screenverkstaden trycker de egna och andras grafik, affischer, serier, fanzines, böcker etc på papper (serigrafier). Men även textiltryck (screen) utförs på tröjor, väskor m.m.
De som leder verkstaden här i Göteborg är Anna Ehrlemark och Mileta Mijatović. Vid tiden för vårt besök i mitten av juni 2023 hade de två Artist in Residence-konstnärer hos sig, grafikern Jovana Lutovac från Matrijarsija-verkstaden i Belgrad och musikern Nastasia Lovuveau med fransk-serbisk bakgrund.

Jovana Lutovac och Nastasia Louveau, grafiker respektive musiker, Artist in Residence på Longest Night 2023

På frågan varifrån namnet ”Longest night” härrör svarade Mileta och Anna att för dem har namnet flera olika betydelser. Dels anspelar det på den upplevelse de hade av att dra igång verksamheten i det svenska decembermörkret men denna ”långa natt som aldrig tar slut” blir också ett uttryck för en längtan efter oavbrutet och koncentrerat arbete då kreativiteten flödar och når de eftersträvansvärda höjdpunkter då man glömmer tid och rum.

Haky Jasim, Anna Ehrlemark, Maria Eriksson Börjesdotter och Jovana Lutovac

Jovana höll just på att trycka grafik till sin utställning som öppnade 17e juni i galleridelen av
Longest Night. Flera tryck låg på tork med motiv av ”spaghettikvinnor” som hon skämtsamt kallade dem själv men med en djupare symbolik som bottnade i gamla sägner. och myter.

”Den turkiska flickan och Europa” blandteknik av Jovana Lutovac

Ungefär en gång i månaden anordnar de en FIJUK-marknad för grafik, serier, konst och musik.
FIJUK är ett uttryck hämtat ur seriernas värld, i svensk översättning kommer vi kanske närmast ett visslande, svischande ljud. Betydelsen är dels något som svischar förbi men också är både crazy och genialt.
Följande datum är det FIJUKmarknad under resten av 2023: 26/8, 30/9, 28/10 och 25/11 och börjar kl 15. Väl värt ett besök!

Text och foto: Marjut Börjesson

Mileta Mijatović