Litografiska Akademin i Tidaholm bjöd in konstnärer, grafiska verkstäder och konstskolor att delta i det 8:e Internationella Litografiska Symposiet i Tidaholm 23 juli till 7 augusti 2022.Under hela symposiet visades litografiska verk i fyra olika utställningar i Tidaholm.Första veckan, 23 – 30 juli hölls föredrag och seminarier i Marbodal center på Vulcanön och workshops ägde rum i Vulcanöns Grafikverkstad.

Per Andersson, litografi

Årets Symposium hade Mexiko som specialtema och Litografiska Museet öppnade dörrarna för en utställning av de mexikanska konstnärerna NN, NN, NN, NN och NN. Mexiko har en lång grafisk tradition och ett mycket aktivt och intressant samtida grafiskt konstskapande. Detta återspeglades också i de andra utställningarna, i seminarier och föredrag. Länk till flera Mexikanska litografier

Efter det att pandemin under lång tid satte stopp för sammankomster var det med stor förväntan och nyfikenhet jag tog del av symposiet i Tidaholm som kommit att bli en omistlig del av nationellt och internationellt nätverkande på konstgrafikens, och särskilt litografins, område.Så det var givetvis stor glädje för oss alla att äntligen få återse grafikvänner och göra nya bekantskaper från när och fjärran, att dela intensiva arbetsdagar och engagerande after work-kvällar i symposiets pub och vardagsrum i Marbodal center. Där finns även en väldigt bra konferanslokal och varje dag inleddes med intressanta föreläsningar och anföranden av symposiets deltagare.

Kalli Kalde och Maria Erikson båda från Estland.

I huset bredvid, Vulkanöns Grafikverkstad, (Tidaholm måste vara en av de mest litopress-täta verkstäder man kan hitta idag!) arbetade symposiets konstnärer/tryckare ”hands on” och det visades och prövades, nytt och traditionellt, erfarenheter och kunskaper delades.

Stort tack JM Schmidt, Lars Lundqvist, Litografiska Akademin i Tidaholm och alla andra som gjorde evenemanget möjligt!

 Jim Berggren